Urbanowicz Studio Architektury

 dr inż. arch. Barbara Urbanowicz

gallery/318-49940_facebook logo
gallery/logo www pink żarówka

Projektowane pomieszczenia: poddasze

Cele: pomieszczenie miało spełniać wiele funkcji - pokój melomana, gabinet Pana Domu, miejsce do ćwiczeń, domowy magazyn; miejsce na wiszący fotel-kulę - marzenie Pani domu; zamaskowanie klatki schodowej, jasne i barwne pomieszczenie.

Rozwiązania: centralną część poddasza stanowi ścianka - regał oddzielający strych od klatki schodowej. Na regale ustawiono skarb Pana Domu - gramofon oraz telewizor i kolekcję książek. Plecy regału zaprojektowano z mlecznego szkła. Pozwala to na doświetlenie znajdujacej sie za nim klatki schodowej, jednocześnie odcinając wizualnie obie strefy. Uwypuklono konstrukcję dachu, jednocześnie wzmacniając ją w celu podwieszenia fotela. Zaprojektowano wiele pojemnych szaf i szafeczek, pozostawiając jednak wiele wolnego miejsca do ćwiczeń. Część szaf o żywych barwach. Intensywny żółty oraz czerwony zostały stonowane bielą i jasną drewnianą podłogą.

Dom w Katowicach - Popartowa metamorfoza poddasza

gallery/j1
gallery/j3
gallery/j4
gallery/j5
gallery/j6
gallery/j7
gallery/j9
gallery/j2
gallery/j8
gallery/j10